İçeriğe geç

Yabancılar İçin SAT

YABANCILAR İÇİN SAT

Bogazici College Prep yabancılar için SAT konusunda hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri sunuyor!

TÜRKİYE’DE BULUNAN ÜNİVERSİTELERE YABANCI ÖĞRENCİ KABULU

Türkiye dışındaki ülkelerden vatandaşlığa sahip öğrenciler ile ortaöğretim eğitimlerini yurtdışındaki (KKTC hariç) ülkelerde başlamış ve tamamlamış Türk vatandaşlarının ülkemizde yüksek öğrenim görme hakları vardır ancak bu konu bazı şartlara bağlanmıştır.

Üniversiteler yabancı öğrenci kabulünde bazı sınavlar (SAT, SAT Subject Math Level 2, ACT, YÖS)ve diploma notları (IB, IGCSE) aramaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, ODTÜ gibi ülkenin önde gelen ve İngilizce eğitim veren üniversiteleri SAT sınav puanını kabul etmektedir. Konu hakkındaki detayları sayfamızın devamında bulabilirsiniz veya yurt içi eğitim danışmanlarımız ile görüşebilirsiniz.

Boğazici College Prep olarak Türkiye’deki Üniversitelerde okuma imkanı konusunda danışmanlık ve ilgili sınavlara (SAT, SAT SUBJECT MATH LEVEL 2 ,YÖS, ACT…) hazırlık desteği sunmaktayız.

TR ÜNİVERSİTELERİNE YABANCI ÖĞRENCİ BAŞVURU ŞARTLARI

YABANCI ÖĞRENCİ KABUL SINAVI NEDİR?

Ülkemizdeki her bir üniversite yabancı öğrenci kabul etmedeki kıstaslarını kendisi belirlemektedir.

Üniversiteler yabancı öğrenci kabulünde belli sınavlar veya diploma notları kabul etmektedir bu sınavlarında en başında SAT REASONİNG, SAT SUBJECT TESTS ve YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı, üniversitelerin çoğu sınavı kendisi düzenler bazı üniversiteler diğerlerinin yaptığı sınavı kabul eder) sınavı gelmektedir.

SAT sınavı ve SAT SUBJECT Level 2 sınavları hakkında detaylı bilgileri ve bu sınavlarda sunduğumuz özel ders imkanlarını web sitemizde bulabililirsiniz.

Kimler başvurabilir?  

– Yabancı ülke vatandaşlığına sahip (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanlarla, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı olan çift uyruklular hariç) ve Türk liselerinde denk olan bir okulda okuyan veya böyle bir okuldan mezun olanlar.

-Lise Öğreniminin tamamını KKTC haricindeki bir ülkede tamamlayan Türk Vatandaşları (Yani Türk Pasaportlu ve Liseyi Türkiye dışında bir ülkede bitirdiyseniz YÖS’e başvurabilirsiniz)

-Doğumla T.C Vatandaşı çifte vatandaşlığa sahip mavi kartlılar

Yabancı öğrenci kontenjanından faydalanarak Türk üniversitelerinde okuyabilirler.

Süreç nasıl ilerler?

Türkiye’de yabancı öğrenci kontenjanından faydalanarak ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin Türk liselerine denkliği olan bir ortaöğretim kurumundan mezun olması ve başvurmak istediği üniversitenin kabul ettiği sınav(SAT, SAT Subject Tests) veya diploma(IB, IGCSE, Fransız bakaloryası) puanlarından birine sahip olması gerekir. Ayrıca adayların yüksek eğitim kurumundan ve üniversiteler tarafından istenen belgeleri de tamamlayarak başvuru yapmaları gerekir. İlgili sınav puanları, diploma notları ve belgeler yazının devamında düzenlenmiştir.

Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Kriterleri Nelerdir?

Yurt dışından öğrenci kabulüne dair şartlar YÖK tarafından belirlenmiştir ayrıca üniversiteler kabul edecekleri sınav puan türlerini ve diploma notlarını kendileri belirlemektedir.

İstanbul’da ve Türkiye’de bulunan bazı üniversitelerin istediği kriterleri, başvurmak istediğiniz üniversitenin başvuru adresini, ücretleri,  tarihleri, gerekli  bazı bilgileri öğrenmek için tıklayınız

İstanbul’da ve Türkiye’de bulunan bazı üniversitelerin hangi puan türlerine göre kabul yaptığını taban puanları öğrenmek için  tıklayınız.

İstanbul ve Türkiye’de bulunan üniversitelerin kabul ettikleri SAT puan türlerini ve  taban puanları öğrenmek için tıklayınız.

YABANCI DİL SINAVLARI EŞDEĞERLİKLERİ

Okumak istediğiniz üniversitelerin hazırlık sınıflarını geçmek için bir yabancı dil puanı almanız gerekmektedir. Üniversiteler hazırlık sınıfını geçmek için kabul edecekleri yabancı dil sınavını ve puanları kendileri belirlemektedir. ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik tablosunu” görmek için tıklayınız.

2019 Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kontenjanları

2019 yılına kadar YÖK üniversitelere yabancı öğrenci kontenjanlarını belirlemek için bazı sınırlamalar getirmekteydi ancak 2019 yılından itibaren bu sınırlamalar kaldırıldı ve üniversiteler kontenjanlarını kendileri belirlemeye başladı.

2019 yılı için yurt dışından öğrenci kabulünde İstanbul’da ve Türkiye’deki bazı üniversitelerden gelen kontenjanlar görmek için tıklayınız.  

Yüksek Öğrenim kurumu veya üniversiteler bazı bölümler için ekstra koşullar getirmektedir yukarıda verdiğimiz tabloda kodları bulunan koşulların açıklamalarını öğrenmek için tıklayınız .

Yabancı Uyruklular Dışında Kabul Edilecek Öğrenciler;

1-a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ortaöğretiminin (lise) son dört yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)

1-b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların

(ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)

2- Doğumla yabancı uyruklu olup daha sonra T.C. vatandaşlığına geçen çift uyruklular (T.C. liselerinden mezun olsalar dahi.)

3- Doğuştan T.C. ve başka bir uyruğa sahip olup çifte vatandaş olanlar ya da sonradan T.C. dışında bir vatandaşlık alanlar (eğer liseyi Türkiye’de bitiriyor ya da bitirmişler ise T.C. vatandaşlığından çıktıkları takdirde)

Yurtdışından Öğrenci Kabul Kontenjanlarına başvurabilirler ve Yabancı Öğrenci Sınavlarına katılabilirler veya ellerinde bulunan SAT,IB,IGCSE gibi Uluslararası nitelikteki sınav ve programların sonuçları ile başvurabilirler.

T.C. vatandaşlığından çıkma ile ilgili işlemler hakkında;

T.C. vatandaşlığından izinli çıkılmış olunması yurtdışında öğrenci kabul kontenjanlarına başvurabilmek için yeterlidir. İşlemleri başlatmak için bulunulan ilin valilik makamına ya da bulunulan ülkedeki T.C. dış temsilciliklerine başvurulabilir.

İlgili kişi 18 yaşında küçük ise, üzerine kayıtlı olduğu anne veya babasından herhangi birinin de T.C. den çıkması gerekir. Eğer anne veya baba çıkamayacak durumda ise mahkemeden kaza-i rüşt kararı aldırılıp ardından T.C. vatandaşlığından izinli çıkılması için başvuruda bulunulabilir.

(Kaza-i rüşt kararı: 15 yaşını dolduran kişilere velilerinin izni ve mahkeme kararıyla verilen reşit olma hali.)

Vatandaşlıktan çıkma işlemleri ortalama olarak 3 ay sürmekte olup, ilgili kişilerin bazı üniversitelerde ilgili üniversitenin yabancı öğrenci sınavına girmeden önce ya da üniversiteye tercih başvurusu yapmadan önce; bazı üniversitelerde ise kayıtlardan önce (15 Ağustos-15 Eylül) vatandaşlıktan çıkma işlemlerini bitirmeleri yeterli olacaktır.

Vatandaşlıktan İzinli Çıkma Şartlarına buradan bakabilirsiniz. Vatandaşlıktan İzinli Çıkma Formu’na buradan ulaşabilirsiniz. Çoklu Vatandaşlıktan Çıkma Formu’na buradan ulaşabilirsiniz. Mavi Kart (Eski Pembe Kart) hakkındaki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

T.C. UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN YURT DIŞINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN YURT İÇİNDEKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ:

T.C. uyruklu öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeleri, “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen şartları karşılamaları halinde mümkündür. İlgili şartlara buradan bakabilirsiniz.